Ballonvaren is….

Wat is ballonvaren?

Ballonvaren is een ervaring die niemand mag missen! Het gevoel van ruimte en vrijheid, een fantastisch uitzicht over steden en landschappen, en dat alles hangend onder een bel hete lucht. Voor iedereen met recht een ‘luchtig avontuur’. Wij hebben jarenlange ervaring met het passagiers varen. Aan elke vaart beleven we allemaal erg veel plezier, en onze piloten en crewleden zullen zich 100% inzetten om dit alles voor u een onvergetelijk avontuur te laten worden.

Waar?

We starten vaak in de regio Twente, maar wanneer u voor minimaal 5 personen een ballonvaart boekt, kunnen we bijna vanaf elke gewenste locatie starten. Als het moet zelfs vanuit uw achtertuin (als deze groot genoeg is…)

Mag ik mee?

Iedereen die gezond en goed ter been is kan in principe mee. Onze oudste gast die mee gevaren is was 90 jaar!
Kinderen mogen alleen mee onder begeleiding van één van de ouders of verzorgers, tevens moeten ze een minimale lengte hebben van 1.30 m, want anders kunnen ze niet over de rand van de mand kijken.

Hoe ziet de voorbereiding eruit voordat we opstijgen?

Onze crew zal onder leiding van de piloot de mand opbouwen. Dan volgt de brandertest. Als alles functioneert en de hoogtemeter, radio en GPS (dit is een apparaatje dat de snelheid en de koers registreert) zijn aangesloten, dan kantelen we de mand.

De ballon koppelen we aan het branderframe, en de lijnen voor de draaiventielen en de parachute (hiermee laat je hete lucht ontsnappen om te kunnen dalen) worden bevestigd. We zetten de ventilator er voor en vullen de ballon met koude lucht. Wanneer deze vol is gaan we met behulp van de propaan brander de koude lucht verwarmen. Als de ballon opgewarmd is, zal hij langzaam overeind komen. Alles wordt nogmaals gecontroleerd, en de passagiers kunnen instappen!

Hoe gaat een vaart?

De ballon wordt van binnen opgewarmd tot 80 à 100 graden Celsius. Op een gegeven moment hebben we genoeg ‘lift’ om op te kunnen stijgen. De aarde wordt langzaam kleiner en het uitzicht steeds groter. U voelt zich zo licht als een veertje, het is ontzettend rustgevend en stil. Het enige geluid dat u hoort, is het herhaaldelijk ontsteken van de brander.

De piloot zal u tijdens de vaart op allerlei bezienswaardigheden wijzen en de nodige uitleg over ballonvaren geven. Na ongeveer 1¼ uur zal de piloot naar een geschikte landingsplaats gaan zoeken. Na ongeveer 1½ uur varen, gaan we landen. De crew zal aan de landeigenaar vragen of we de ballon uit het weiland mogen halen. Als dit akkoord is wordt de ballon afgebroken en weer in de aanhanger gepakt. De landeigenaar wordt met een cadeau verblijd.

We zijn geland, en nu?

De passagiers worden verzocht om plaats te nemen op de flessen, en er wordt een stukje geschiedenis over het ontstaan van het ballonvaren verteld. Nadien worden ze gedoopt met champagne en in de ‘adelstand’ verheven. Alle vaartgegevens worden op een certificaat ingevuld en aan de passagiers overhandigd. Na afloop worden de passagiers teruggebracht naar de startplaats.

Hoogtevrees…

Wij worden vaak benaderd door mensen die graag mee willen varen, maar door hoogtevrees niet durven. We kunnen u gerust stellen! Zodra u los bent van de grond, en niet recht naar beneden kijkt maar voor u uit, zult u merken dat u geen last hebt van hoogtevrees.

Wij doen mensen die angst hebben altijd het volgende voorstel: Ga mee en probeer het, we zullen langzaam stijgen, het zal de eerste 10 minuten een beetje onwennig zijn, onze ervaring is dat het vaak wel mee valt. Stel dat je echt niet langer in de mand durft te blijven dan zullen we in het eerste beste weiland landen en je kunt vervolgens verder meerijden met de crew in de volgauto. Veel mensen zijn ook bang dat de mand wiebelt, maar wij kunnen u verzekeren zo’n mand hangt volkomen stil.

Kledingadvies

Ballonvaren is een sportieve activiteit.
Ons kledingadvies: Trek makkelijke kleding en schoenen aan en neem voor de zekerheid een jas of trui mee.